A君與B君的故事

A君年少努力,年年交足稅,30幾歲結婚夠首期買入200萬私樓,往後30年為層樓 同銀行打工,利息比銀行已經有200萬,60幾歲以為可以安享晚年,但年老多病又無資格享有公共醫療福利,窮緊餘之積蓄過活,那知強制驗樓要收佢一筆驗樓費,報告說要佢座大廈要大量維修,可憐兩公婆無錢維修,想賣樓又無人要,走投無路下,只好雙雙流落天涯,無家可歸.

B君讀書一般,做下散工有個臭味相投的女友一於結婚一同
申請公屋,好容易比佢地分到上樓, 上樓後2人無物事做一於照特首意思生3個,搵唔到野做把心一橫申請綜援,萬幾蚊不知幾好駛,個仔近視都有配眼鏡資助,d仔大個叫佢地一個二個去申請公屋,30幾年後,層樓破舊但有政府用A君d錢同佢維修,年老多病打電話叫醫護車佢地去公立醫院睇醫生,一包二包葯比佢,慌死佢地投訴醫院,返到屋企弄孫為樂,抱孫看街景.指著天橋下的A君說:『孫仔,比心機申請公屋呀,如果唔係你就好似呢個老人家咁仆街.』

睡不了,在網上看到這個故事,好笑但亦為香港人感到悲哀。

4 thoughts on “A君與B君的故事

  1. 這個故事教訓大家~ 就係唔好住係香港,有錢就加拿大,無錢就中山珠海!

    香港在老董後已經同大陸一樣,就係唔係人住~

發表迴響

在下方填入你的資料或按右方圖示以社群網站登入:

WordPress.com Logo

您的留言將使用 WordPress.com 帳號。 登出 / 變更 )

Twitter picture

您的留言將使用 Twitter 帳號。 登出 / 變更 )

Facebook照片

您的留言將使用 Facebook 帳號。 登出 / 變更 )

Google+ photo

您的留言將使用 Google+ 帳號。 登出 / 變更 )

連結到 %s