買 HTC Magic 定 iPhone 3Gs 好?

剛剛在 forum 答了一位網友的問題:到底選 iPhone 3G/3Gs 好還是 Android (HTC Magic) 好?


“Muji 可能鐘意 iPhone 多 D,因為多遊戲比佢雙貓手玩 XD"

以下是我用了幾週 HTC Magic 後的答案:

For business, Android 比 iPhone 好用, 因為 Google services 全部自動 Push,好方便又唔使錢。同埋打電話方面的設計,同埋通話質素都比 iPhone 好。

For entertainment, iPhone 好多好得意的程式玩, 遊戲超多,目前主流的手機開發人員都集中係呢度。

速度來講,HTC Hero > 3GS > HTC Magic > 3G。(Hero 機未出,只是估計。)

其實 Android 都有好多軟件,仲要大部份都係免費的添。

Android Market 有大約 5000 個軟件,iPhone AppStore 就大約 60000 個軟件。

總結:

如果只用一部機,平時接唔到電話會好大鑊的話,Android。

如果只用一部機,電話只係 Causal use,iPhone。

當然,最好就好似我咁,主力打電話就用 Android,上網打機就用 iPhone 啦。

Note : 兩部機都要日日充電。建議 Android 買代用電,比原裝電耐用一點。

2 thoughts on “買 HTC Magic 定 iPhone 3Gs 好?

發表迴響

在下方填入你的資料或按右方圖示以社群網站登入:

WordPress.com Logo

您的留言將使用 WordPress.com 帳號。 登出 / 變更 )

Twitter picture

您的留言將使用 Twitter 帳號。 登出 / 變更 )

Facebook照片

您的留言將使用 Facebook 帳號。 登出 / 變更 )

Google+ photo

您的留言將使用 Google+ 帳號。 登出 / 變更 )

連結到 %s